ŠPANABIJE

BAKALINA – Španabije (2016) 

Nekoč so bila sodelovanja nujna za preživetje, zato so se ljudje kljub njenim slabostim odločali za španovijo. Danes se zdi, da je vsak samozadosten in da španovija ni več potrebna, s tem pa izginjata modrost in radost druženja. Duo Bakalina je sledil spontani želji po skupnem glasbenem ustvarjanju in s pisano druščino glasbenikov ustvaril edinstveno glasbo, ki nam daje vedeti kako močna in lepa je lahko španovija.
1. – Španabije
2. – Kanc sveta
3. – Pamlad
4. – Pagreb Europe
5. – Krawji rep
6. – Tišler n sitnca
7. – Jesien
8. – Pisma
9. – Ka se je dielu sviet
Zasedba: – Jani Kutin, glas / Renata Lapanja, harmonika
Španabije – BRENCL BANDA: Andrej Boštjančič – Ruda: akustična kitara / Rok Šinkovec: harmonika / Klemen Bračko: violina / Matija Krivec: kontrabas • Kanc sveta – Janez Škof: diatonična harmonika / Marjan Stanić: tolkala • Pamlad – Dejan Lapanja: akustična kitara • Pagreb Europe – ACCORDION GROUP 4-8-8-16: Aleksander Ipavec: melodika / Martina Rossi: klavirska harmonika / Leonardo Snidaro: kromatična harmonika / Alessandro Gosgnach: bas harmonika • Krawji rep – ZLAM ‘N’ BEJŽ: Mitja Roner: glas • Tišler n sitnca – Mateja Gorjup: glas • Jesien – Zvezdana Novaković: harfa, glas • Pisma – OKTET SIMON GREGORČIČ KOBARID: Metod Bajt: prvi tenor / Oton Leban: prvi tenor / Marjan Raholin: drugi tenor / Jože Lavrenčič: drugi tenor / Matej Kavčič, umetniški vodja: prvi bas / Damjan Muznik: prvi bas / Ivan Černe: drugi bas / Valentin Žagar: drugi bas / Andrea Pandolfo: krilni rog • Ka se je dielu sviet – SALAMANDRA SALAMANDRA: Matej Magajne: električna kitara / Samo Kutin: zvočila, bas kitara / Dejan Lapanja: bobni / Neža Naglič: harmonij / Sabina Magajne Bogolin: rog
Tehnika: – Vsa besedila in osnovni aranžmaji so od Bakaline. • Pesmi je na različnih lokacijah posnel in uredil Dejan Lapanja. • Fotografije je posnel Janez Pelko. • Ovitek je oblikoval Andrej Maver.

 

ŽBREJNKL

BAKALINA – Žbrejnkl (2013)

Po dobrih treh letih delovanja nam Bakalina predstavlja svoj tretji album. Duo tudi tokrat ostaja zvest harmoniki (Renata Lapanja) in glasu (Jani Kutin), s katerima ohranja preprostost svoje glasbe, vendar pa nam postreže s povsem novimi zgodbami in razmišljanji. Skupek dvanajstih pesmi nosi naslov Žbrejnkl, ki je narečna beseda za pomemben del zvonca. Zvonovi brez žbrejnkla namreč ne bi nikoli zvonili. Bakalinin žbrejnkl se skriva v zvoncu podivjane koze, hkrati pa udarja po tistih cerkvenih zvonovih, ki so pred natanko tristo leti pozivali kmete k Tolminskemu puntu. In ko nas ravno obvaruje pred hudo uro, nam v daljavi že naznanja zadnjo uro; enkrat nas nasmeji in pouči, spet drugič razjezi in užalosti; vedno pa nas vabi, da mu prisluhnemo.
1. – Padiujana štala – 2:31
2. – Šinfajne – 2:51
3. – Žbrejnkl – 1:45
4. – Kantrabanti – 4:19
5. – Pridiga – 6:51
6. – Buoh na pažiegni – 3:29
7. – Aštier n hudier – 3:08
8. – Bržmajhtna dekle – 2:49
9. – A bali, če si naumn? – 2:57
10. Ruožnca n pepeunica – 6:33
11. Remuonika – 5:05
12. Medwa – 3:13
Zasedba:
Jani Kutin (Križarjew s Čadrga) – glas
Renata Lapanja (Lapatarca naz Panikve) – harmonika
Tehnika:
Snemano v Škofji Loki na pusta 2012 in svečnico 2013
Miksano v Škofji Loki, tonski tehnik – Dejan Lapanja
Foto – Sandi Rutar in Rafael Podobnik
Design – Andrej Maver
 

BUOHDIDABRA

BAKALINA – Buohdidabra – 2011

Nekoč pogosto uporabljen pozdrav Buohdidabra (Bog daj dobro) danes le redko slišimo. Tokrat nas z novim albumom Buohdidabra pozdravlja duo Bakalina, ki ga sestavljata Jani Kutin – glas in Renata Lapanja-harmonika. Podobno kot na prvencu Pakašnca nam Bakalina tudi sedaj ponuja zvrhano skledo zgodb: jemlje jih iz kmečkega življenja kot je bilo nekoč, dotakne pa se sodobnega sveta, kjer kritizira sistem, v katerem se je znašel sodoben kmet in na humoren način opisuje odnose med moškim in žensko. Harmonika nas s preprostimi in igrivimi melodijami nehote spominja na ljudsko glasbo, ki pa jo začinjena besedila v čadrškem narečju naredijo unikatno in Bakalini prepoznavno.
Vsem skupaj torej: “Buohdidabra, pejte napri, za use je usega puhna…”
1. – Črna kuhna
2. – Bluo je lpuo
3. – Ni minila še stuo liet
4. – Banda kravatarska
5. – Sirar
6. – Čča, žena, baba n grdaba
7. – Diedc u babji kuož
8. – Gulcar
9. – Rdejč ruob
Zasedba:
Jani Kutin (Križarjew s Čadrga) – glas
Renata Lapanja (Lapatarska naz Panikve) – harmonika
Tehnika:
Snemano in Miksano v Škofji Loki – Januar 2011.
Tonski tehnik – Dejan Lapanja.
Foto – Ivan Levac.
Design – Andrej Maver.
SAZAS / BIEM: KUT CD 003
Založil in izdal: Jani Kutin, 2011.
 

PAKAŠNCA

BAKALINA – Pakašnca – 2009

Veliki glineni skledi so nekoč rekli Bakalina. Tokrat se nam se pod imenom Bakalina predstavlja duo, ki nam s svojim prvencem Pakašnca ponuja zvrhano skledo glasbenih prigrizkov. Duo sestavljata Jani Kutin in Renata Lapanja, glas in harmonika, katera se prepletata v preprosto in prijetno etno glasbo z vonjem po ljudskih pesmih. Besedila na hudomušen način opisujejo kmečko življenje in ga z narečnim petjem postavljajo v Tolminsko hribovje, od kjer tudi prihajata oba člana, harmonika pa nam z enostavnim igranjem pričara veseljaško vzdušje. Vabljeni torej na veselo pojedino, kot se za pakašnca spodobi.
1. – Pakašnca – 0:34
2. – Svieta lbiezn – 3:10
3. – Ja učasih – 3:49
4. – Krawa cikasta – 2:02
5. – Plies – 4:14
6. – Jagrska – 2:53
7. – Kwantarce – 4:03
8. – Kmieti kaštruoni – 2:37
9. – Starga tatu karajne – 5:16
Zasedba:
Jani Kutin (Križarjew s Čadrga) – glas
Renata Lapanja (Lapatarca naz Panikve) – harmonika
Tehnika:
Snemano in Miksano v Škofji Loki – December 2009.
Tonski tehnik – Dejan Lapanja.
Foto – Ivan Levac.
Design – Andrej Maver.
SAZAS / BIEM: KUT CD 001
Založil in izdal: Jani Kutin, 2009.

NAROČILO

Naročilo možno preko spletnega obrazca, ali direktno na mail: jani.krizar@gmail.com Cena: 10€ + poštnina. Plačilo po prevzemu.

Izberite album, ki ga želite naročiti:

12 + 3 =