BAKALINA VELIKA

Po prvencu Prvi krajec nam Bakalina Velika prinaša Zviezdna srebruo.

To je prvi album brez ženske glasbene žlahtnosti, kljub temu pa so preostali člani skupine na čelu z umetniškim vodjem, tekstopiscem in pevcem Janijem Kutinom uspeli zadržati vso globino, širino in virtuozno intenzivnost svojega glasbenega izraza.

Kot nas je že pripravil s Prvim krajcem, so pesmi izpod peresa Janija Kutina pretresljivo izpovedne, poduhovljene, intimne in silno pomenljive. Tokrat nam je postregel z najtemnejšimi bivanjskimi temami, ki se jim ljudje raje ognemo, a nas v temni noči ne pusti brez tolažbe. Za nas prižiga ogenj, nam pove zgodbo, se pogovarja s pticami, drevesi, gorami in se ozira za zvezdami.

Glasbeniki Bakaline Velike, Samo Kutin, Dejan Lapanja, Matej Magajne, Marjan Stanič in Andrea Pandolfo, zelo čustveno in s skrbno premišljenim izborom glasbil podpirajo besedila in nas popeljejo v svetove, kjer pesmi zaživijo. Zato nas ne more presenetiti, da so čisto spontano našle svoj dom in končno zvočno obliko na zasneženi gori, v jami, ob reki, med drevesi, na planinskih pašnikih, v ruševinah stare cerkve ter pod stoletno Križarjevo tepko, kamor so v goste povabili še glasbenike z vseh koncev sveta.

Pod Bogatinom jih je v svoj hladen objem vzela megla in skrila njihovim očem goro, ki v legendi skriva svoje zaklade, Bakalina Velika pa jih je kljub temu uspela najti, jih pomnožiti, oplemenititi in razdeliti med nas. Naj bo zlato ali srebro zvezd, Bakalina Velika je resnično velikodušna.

Trajna sreča je za smrtnike daleč in nedosegljiva kot zvezde. Tako želeno in iskano občutje vznesenosti prej ali slej ugrabijo bolečine, razočaranje ali izguba. Zato se ljudje oziramo k zvezdam in iščemo odgovore na vprašanja, na katera pa si lahko odgovorimo le sami, ko smo najbolj iskreni s seboj. Bakalina Velika je s pričujočim albumom storila prav to, ozrla se je vase in tam našla Zviezdna srebruo.

Zviezdna srebruo

PRVI KRAJEC

BAKALINA VELIKA

Jani Kutin – vokal, besedila, piščal
Marjan Stanić – tolkala, bobni
Matej Magajne – električna kitara, bas kitara
Andrea Pandolfo – trobenta, krilni rog, klavir
Dejan Lapanja – bobni, akustična kitara, bas kitara
Samo Kutin – bas kitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, ročno izdelana harfa, zvočila
Kontakt: jani.krizar@gmail.com / 041-641-862